Followers

Thursday, February 16, 2012

katak di bawah kereta

tadi haziq saharuddin tanya, "hafiz360 ape cite?"

"ermmm", aku balas

nak dijadikan cerita, setelah selesai urusan dekat haziq's place, aku menuju pulang ke klang, otw keluar dari bandar sri permaisuri aku terperasan ada seekor katak atas dashboard, kecil lagi berkilat, kalau pegang mesti rasa lembik-lembik basah, aku chill je namun selang beberapa minit aku berhentikan kereta di bahu jalan, dengan kreatif, cawan dan straw "chatime" yang aku minum petang tadi aku jadikan alat untuk memerangkap katak tadi, namun makin aku kejar, dia semakin pantas melarikan diri, mentang-mentang la kecik, lalu dia menerjah seat co-pilot, sepantas kilat aku cuba mencekup, tp dia bingkas meluru ke sebelah bawah kiri seat, dengan selamba aku buka pintu lalu turun dari kereta, aku meluru ke pintu kiri belah belakang, lantas aku buka pintu, namun selang beberapa saat aku batalkan niat untuk terus menjejaki katak tersebut apabila menyedari aku berada di sebatang jalan yang sunyi yang bersebelahan hutan sederhana tebal

perjalanan pulang diteruskan

2, 3 minit sebelum sampai ke rumah aku dilambai 3 orang anak muda yang kesemuanya memakai pakaian gelap, aku beranikan diri memberhentikan kereta, mereka berlari meluru ke kereta aku, tenyata mereka masih dibawah umur

"apa budak-budak ni buat kat sini pukul 4.30 pg ni", detik hati aku

"nak pegi mana dik?", aku

"taman sentosa bang", jawab yang paling muda sekali, "12 tahun"

"masuk lah", pelawa aku

aku sempat interview diaorang, diaorang baru pulang dari bandar klang dengan berjalan kaki, "mak suruh mintak duit dekat ayah "angkat" untuk beli gas" ujar si paling muda, tunggu punya tunggu ayah "angkat" tak muncul sebab kereta ada masalah, diorang ni berumur 12, 16, 18 tahun dan merupakan adik beradik "angkat", kesemua mereka tidak bersekolah dan berasal dari flat seri perantau sungai sirih, entah kenapa aku kurang menumpukan perhatian pada cerita mereka dan pada amatan aku mereka baru sahaja berpindah ke penempatan baru mereka, "kitaorang pernah kerja welding bang, tapi sekarang kitaorang tak kerja", terang si paling muda dan yang paling serius antara mereka bertiga, mula-mula diaorang suruh drop dekat kfc berhampiran rumah mereka, tapi aku bermurah hati menghantar sampai ke rumah, memang agak ceruk rumah jenis "rumah kedai" yang mereka tinggal, aku sempat mengambil no telefon mereka sebelum meninggalkan mereka dengan seribu tanda tanya

tipu lah kalau sepanjang perjalanan aku tak rasa "gundah gulana", lagi-lagi dekat taman sebelah tengah hot cerita "maid kene belasah sampai mati", atas dasar keperimanusiaan dan tidak berburuk sangka aku tumpangkan diaorang

sepanjang perjalanan malam tu ada gak cuba uji diorang, aku bagitau yang dekat belakang ada katak, kejap-kejap aku tanya pasal katak, mula la dorang risau sambil gelak-gelak sampai yang paling muda tu kene tenteramkan adik-beradik "angkat" dia yang duduk di seat belakang

*ni bukan kali pertama aku tumpangkan orang yang tak dikenali, ada sekali tu aku hantar pakcik yang jual nasi lemak dpn 7E balik rumah dia naik scooter, pastu dia bagi aku 2, 3 bungkus nasi lemak, aku ambil walaupun masa tu aku tengah berpantang nasi, LOL

7 comments:

Anonymous said...

Way cool! Some very valid points! I appreciate
you writing this write-up and also the rest
of the website is really good.

Here is my site ... ミュウミュウバッグ

Anonymous said...

Greetings! Very helpful advice within this article!

It is the little changes that will make the largest changes.
Thanks for sharing!

My website: トリーバーチ財布

Anonymous said...

Good day I am so glad I found your website, I really found you by error, while I was researching on Digg for something else, Regardless I am here now
and would just like to say kudos for a remarkable
post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t
have time to read it all at the minute but I have book-marked
it and also added in your RSS feeds, so when
I have time I will be back to read more, Please do keep up
the superb work.

Here is my web-site ミュウミュウ店舗

Anonymous said...

Now I am going away to do my breakfast, once having my breakfast coming yet again to
read additional news.

Look into my website www.miumiuoutletshopx.com

Anonymous said...

I know this web site gives quality depending articles or reviews and other material, is
there any other site which presents these kinds of information
in quality?

Also visit my homepage :: クロエ店舗

Anonymous said...

I couldn't resist commenting. Well written!

Feel free to visit my website :: トリーバーチバッグ

Anonymous said...

Yes! Finally something about ルブタン靴.

Also visit my site: http://louboutinshoeon.livejournal.com