Followers

Saturday, May 24, 2008

i'll pray for you dude:mr great salesman

hpp.ho hye!

baru balik amik gamba nih, engagement op&is, penat sikit plus badan lengas-lengas, entry ni patut wat semalam tp xde mood kot? gejala x sihat, wat keje bile de mood je, hahhaa, otw balik rumah td mmg dah plan nak wat entry ni, so b4 nak view gamba2 yang dishoot td baik siapkan entry ni dulu.

entry ni pasal cite semalam, alkisahnya, after job wedding kat s.alam semalam, aku bawak moqh n mas minum2 kat pakli sambil sembang2 diskusi, antara benda yang aku x sangka nak buat dalam hidup, 'lepak minum ngan phorographer handal malaya, moqh!' hahahahaha. tengah2 sembang aku pandang meja sebelah, aku nampak ada orang tengah bercakap kuat2, rupa-rupanya salesman tgh jual barang, cara dia cakap memang kuat n bersemangat waja teguh berusaha, hehe, then kitaorg tiga2 orang tengoklah salesman tu, moqh cakap,'muka hensem tapi jadi salesman', hahaaa.

then aku perasan yang mamat salesman tu da abis menjaja kat meja sebelah tu, dia berdiri belakang meja kitaorg, ngan muka yang nyata-nyata tengah pilih next customer yang berpotensi, ntahlah, aku mmg boleh nampak dalam muka dia, dia tgh usya2 next customer, tp dia x dtg kat meja kitaorg.

kitaorg meneruskan aktiviti minum2 dan makan roti bakar yang bos pesan, masa tu hujan rintik2 air bergelombang, borak-borak, mostly pasal prestasi kitorang sebagai junior photog, adeh, a lot 2 b improve bebeh!

sedang kami berborak2 lalu hujan turun ngan sangat lebat, xde laaa, tipu jeee....

sedang kami berborak2 lalu datang mamat salesman tadi, dari mana ntah, lalu dia memulakan ayat2 seorang salesman yang power dan penuh keyakinan. aku dah lupa-dupa dialog dia sebab laju n padat ayat2 dia, yang nyata dia nak jual perfume, perfume berbau epal, bukan nepal ok, lebih kurang mcm dkny yang bau epal tu kot, dia sembur kat tangan kitorang, pastu dia tanya 'ada bau cinta2 x?', lebih kurang lah ayat dia, pastu dia terus berhujah panjang

saya dari company sekian-sekian, lagi 2 minggu kami akan buka kedai di somewhere in bandar sunway, like that, aku da lupa, so kami membuat promotion, harga perfume ni kat kedai will be 180++ tp sebab promotion harganya will be 50+, aku x react sangat, sikit2 je, mas yang banyak tanya, mula2 mamat tu suruh teka berapa harga dia nak bagi, mas teka berapa ntah, then mas cakap kalo rm10 dia nak lah, then mamat tu cakap, x boleh, siap dia tunjukkan packaging lagi, memang mantap la, tp packaging tu macam tempat letak sijil yang, kotak bulat yang panjang tu, aku x teruja sebab da penah tengok dah, last2 ended with xde sape yang beli pun, for rm50+ n the negotiation took about 7 minutes, sape yang nak beli, kalo orang betul2 cari perfume dia akan g counter perfume kat shopping mall, x pun kat internet, various perfume ade, ada tester lagi.

tujuan aku wat entry ni bukan nak cite pasal perfume etc, tp aku nak cerita pasal kesungguhan mamat salesman ni, dia jual perfume dengan bersungguh, u really needto see how he promote his stuff, suara jelas, kuat, macam skrip pun ada aku rasa, hahha, dengan berbekalkan muka yang tebal, aku rasa cam dia x deserve kerja macam tu, x senang beb, sebelum kita nak select customer utk diaproach macam2 berlegar kat kepala otak, bukan anybody leh buat, aku pernah tolong band member aku jual cd kat satu feast kat uitm, berapa banyak customer aku approach tp mostly reject, padahal aku dah bajet2 mane satu yang berpotensi tuk jadi customer, fuhhhh, tp bila ada orang beli rasa woooo, best gilaaa.

berbalik pada mamat tadi tu, aku rasa itu memang skill dia, aku rasa dia bukan malay, sebab slank dia cam mat salleh+singh, then aku rasa itu business dia kot, kalo bukan business dia, dia mmg mati-matian cari sales, mesti korang akan cakap, 'dah memang itu kerja salesman', erm, ye lah, tp bg aku dia salesman terbaik aku pernah jumpa selama 22 tahun idup dan makan nasi nih.

bagi aku dia deserve tuk diberi bigger chance atau oppertunity, tp myb kita x tahu kenapa dia jadi salesman, like i said just now, myb itu business dia, family, frens atau dia wat part time cr duit lebih, myb dia student, sape tahu, xpun dia x jumpa lagi right job tuk dia, myb jobstreet.com x apply pape lagi, heheeee, but serious to say, he deserve something bigger dari hanya jadi salesman, tetiba aku tepikir myb dia x pandai membaca??? urm, ntah, mcm2 prediction, sbb aku x puas hati, orang yang ada kesungguhan camtu jadi salesman.

aku hope n pray n rasa one day dia pasti berjaya, kalo x berjaya dalam bidang lain, berjaya menjadi penjual perfume terkaya di dunia, then leh bukak kilang perfume with his own brand, caiyok dude.

i'll pray for you dude!!!!

Friday, May 23, 2008

mobile.photo


best beb, main kamera handphone, kalo de idea, capai je n snap, currently tgh kumpul duit nak beli phone baru, phone yang sekarang ni dah berkulat, hahahahhaa

*cuba teka apa yang aku try wat kat gamba ni? sapa teka betul aku bagi hadiah, act jawapannya dah tertulis kat dlm gamba tu, tp x clear, korang teka je lah, hahahaaa

Monday, May 19, 2008

time machine:1st day@CS office

hpp ho!

mesin masa? apekah?

hehehee

alkisahnya camni, today 1st day aku g office CS for critic session, moqh inform kt aku hari ahad pasal menda ni, dia suruh prepare beberapa keping gamba, so cuti wesak semalam baru aku select a few photos, ade yg dah edit, ade yang x, dan ade certain theme yang diberi aku x faham, itu pun lepas aku dah puas tido, at about 11 p.m baru aku start wat selection tu, mmg saja wat tgh malam, so aku xyah tido terus je berjaga sampai pagi.

dah namanya apis, kalo da tido banyak pun still ngantuk, dalam 5.45 a.m, mata dah ngantuk, plan nk tido kejap, layan-layan mata sambil berangan, akhirnya berbekal azam yang teguh x jadi tido, kemas bilik jap then terus mandi, packing sikit, then bawak roti telur ngan air teh tuk breakfast dalam kereta, nyum-nyum, hahaha

start the engine!!! terus gerak, jalan mula-mula ok, pastu jam, aduhhh, lemah, mate sayup2 je, smart tag lak tinggal RM7 je, barisan smart tag pulak panjang, cam bayar manual lak, act tersilap amik smart tag, yang RM70 kat kereta lagi satu, hahahaha, bapak aku sorok kot, hehe, then sampai LDP, after many years bawak kereta baru aku tahu highway tu nama LDP, lain kali bawak kete alert sikit, heh, moqh cakap lepas tol sunway amik kiri, aku x jumpa pun tol sunway, yang aku jumpa tol petaling jaya, aku confuse jap.

nasib baik aku de mintak moqh business card, kat card tulis Jln Puchong, tapi malangnya aku yang rabun-rabun ayam ni terlepas signboard tu, so aku terus je nak cr u-turn, punyalah jauh nak u-turn, cari Jln Puchong balik, x jumpa-jumpa haram, lain jalan adalah, adelah sesat-sesat sengal dalam 45 minit camtu, aku tgk jam dah lebih 8.30a.m, not good-not good, 1st time dah lambat, adehhh, pusing-pusing cam tenggiling akhirnya, aku tekad dan yakin kan diri walaupun x jumpa tol sunway aku ikut je Jln Puchong tu, terus je, moqh kata lepas 6 traffic light jumpa shell belah kiri, hmm, x jumpa pun.

then aku macam ternampak kedai produa, as stated in moqh massage, 'CS atas produa', tp x nmpk pun signboard CS ke ape, then aku nampak traffic light, lampu merah, aku usya kiri kanan, nampak shell, uyeahhhhhhhhh, macam dah betul nih, aku main u-turn je kat traffic light tu, sebab gila dah lambat, cuak beb, pastu aku nampak signboard Plaza Ampang, uyeahhhh lagi, aku pun parking, sarungkan kasut baru aku tu, mase tgh pakai kasut aku nampak kelibat moqh, yes!, dia pun baru sampai, selamat-selamat, aku pun keluar kete terus cr moqh, rupanya dia g 7-ELEVEN, aku x masuk pun dari luar aku dgr moqh kumat kamit mulut dia.

aku x sure ape dia cakap, yang aku ingat dia cakap

'awal nya ko', kata moqh

'pukul 8.30 kan ko cakap, aku balas

dan kata-kata paling mengharukan aku dengar tuk hari ni

8.30 malam la! bukan 8.30 pagi!

adeh, gugur jantung nih, hahahahh

aku ingat nak balik terus, tp moqh ajak lepak office, lepak jap, tgk office CS yg ala-ala galeri dan studio dan workspace sekali, heheee, jumpa aini, jay, sapex idola aku tuh ngan pak tam, sambil2 tu tengok album-album kat situ, fuhhhh, cun gila, album ning potraiture kat sawah padi pun ada, reception dia je xde, lepak sampai lebam, kejap je, pastu aku decide nak balik lah, cam xde mende nak wat je, mengaco je karang, hahahaha.

bos-bos apesal la x cakap 8.30 malam, tu yang aku tetiba rasa macam time machine, aku mati-matian dan risau-risauan terlambat untuk session yang aku igt pukul 8.30 a.m, rupanya 8.30 p.m, hahahahhahahaha, rasa macam aku telah pergi ke masa hadapan, logik x? hahaha, perasaan je kot.

ke, aku mimpi? meh aku cubit lengan ni jap, ermmm, hahahhaha, mamai.


oh, sungguh...



sedih.menghayat hati

Sunday, May 11, 2008

Jason Mraz - I'm Yours

tgh hantu ngan lagu ni, music dia chill, video kewl gile =)

Friday, May 2, 2008

SELL & TRADE

hpp ho!

Baru kejap tadi aku g SELL & TRADE branch PJ, my 2nd visit there, 1st visit dulu tengok2 barang but 2nd visit ni nak jual barang kat sana, nak cari parking sangatlah susah, 3,4 round pusing-pusing baru dapat, itupun agak jauh.

Barang yang aku nak jual
jam swatch irony ngan mp3 samsung YP-Z5F, this is my 1st time, jual-jual barang untuk tukarkan dengan duit, rase macam pg pajak gadaipun ada, heehehee, rase cam pencuri pun ade, pencuri???, ye lah, pecah rumah orang pastu jual barang hasil pecah rumah tu, hahhahaa, pape pun ngan machonye aku enter kedai tu, tetiba rase nak tergelak, ntah ape aku fikir ntah, myb sbb x biasa wat mende2 camtu.

1st aku keluarkan mp3, siap dgn resit asal, RM599, aku tunjukkan kat orang tu, dia belek2 sambil tanya, berapa lama dah pakai? berapa gb?aku pun cakap kat dier, aku jual sbb dah ada i-pod, pastu nak beli hp baru. Dia tanya lagi, berapa aku nak tolak? aku cakap RM400, dia tanya lagi, berapa paling rendah aku nak tolak, aku jawab RM400 gak, dia belek2 lagi, pastu dia search ape ntah kat internet, harga market kot, mp3 tu lak, mase tu xde battery, so xleh on, dia suruh aku bawak balik rumah charge pastu datang balik, ermmmmm, tetiba aku cam blurr, pastu dia wat calculation, dia bahagi dua harga asal RM559/2=279, dia cakap dia leh amik bawah lagi dari 279 tu, tiba2 dia masuk dalam bincang ngan '
geng-geng mafia' dia, hahaha, main-main je, dia bincang ngan bos n staf lain kot, tup-tup dia datang balik dia cakap

"harga jualan RM160, so kitaorang boleh amik RM80 je"

dalam hati aku cakap,
ekau gilo ko apo?, hahahahaaaaa, pastu dia explain, mende ni xde permintaan lagi means market kurang, then kalo mp3 diorang prefer beli i-pod, then dia cakap "ini hanya storage macam pendrive cuma leh keluar sound je", aku terconfuse jap ngan apa yang dia cakap tu, dia siap cakap harga2 terkini pendrive di Malaysia termasuk Sabah Serawak, hahahhahaha, so kalo aku nak gak jual, aku akan dapat RM80, last2 utk penutup cerita dia cakap...

"saya rasa abang jual kat kawan2 abang je lah"

cadangan yang bagus, aku pun rase camtu, x berbaloi kot, daripada aku jual untuk RM80, lebih baik aku simpan, xpun bagi kat my sisters, aku pun sama, x pikir panjang mase beli i-pod kat indon hr tu, lebih baik aku beli hp, heheheeee, myb sbb da lama simpan hajat nak beli i-pod kot, tu yang main sambar je, kene lah
tangguh dulu plan nak beli hp ngan jam tangan sampai aku jumpa buyer, kalo my parents nk sponsor pun ok gak, weeeeeeeee

dari entry ni dan dari pengalaman aku, bagi aku SELL&TRADE ok je cuma kalau nak jual barang kat situ:

  1. barang tu mestilah benda yang betul2 mahal dan ada value, sbg contoh jam Rolex, or camera Nikon yang harga dia mmg mahal n still ada value sampai skrg, baru lah leh jual ngan harga tinggi.
  2. melalui bro dr SELL&TRADE, dia kata each branch lain nilai utk barang yang kita nak jual, ada yang sanggup nak beli dengan harga tinggi, ada yang tidak dan lain branch lain barang yang diorg cari, mcm branch PJ diorg prefer kita jual computer parts, if i'm not mistaken.
dan lagi satu nasib baik dia cadangkan aku jual kat member2 dan x paksa aku jual kat dia dgn harga RM80 tu, kalo x rugi jeeee, hohooooo, so guys kalo nak menjual pada mana2 kedai barang terpakai, pikir baik2 dan runding dgn hati2, kalo harga x ok ckp x ok, tp kene fikir logik gak, kalo kita nak jual barang biasa2 jgnlah mintak harga tinggi2, mau kene pelangkung, hahahaaa =)

btw, sape rase2 nak memiliki jam swatch irony or mp3 samsung YP-Z5F leh leave comment yep, harga leh runding.