Followers

Sunday, July 31, 2011

Khasiat buah anggur


  1. Kurangkan risiko serangan jantung. – Untuk pengetahuan anda, anggur mengandungi nitric oxide yang tinggi di mana ianya mengurangkan pembentukan gumpalan di dalam darah. Justeru ia akan mengurangkan berlakunya serangan jantung.
  2. Mengurangkan kolesterol tubuh – Anggur mengandungi bahan pterostilbene yang mempunyai kapasiti untuk mengurangkan kolesterol di dalam tubuh.
  3. Mengatasi masalah sembelit – Anggur juga mengandungi bahan organik asid, gula dan cellulose. Bahan-bahan ini akan membantu masalah penghadaman dan sembelit yang berlaku kepada pesakit.
  4. Buah pinggang yang sihat – Selain itu, anggur juga mengurangkan nilai keasidan pada uric acid di dalam tubuh. Ia juga membantu menyingkirkan asid-asid daripada sistem tubuh. Dan ini akan mengurangkan tekanan kerja kepada ginjal (buah pinggang).
  5. Kanser payu dara – Melalui kajian yang dijalankan ke atas tikus setelah mereka diberi makanan anggur, didapati anggur juga mengurangkan risiko penyakit kanser payu dara.
  6. Alzheimer Resveratrol, sejenis polyphenol, didapati menurunkan beta amyloid di dalam pesakit alzheimer. Anggur juga pada hakikatnya membantu kesihatan otak manusia.
  7. Mencegah jangkitan – Anggur mengandungi bahan antibakteria dan antivirus yang mampu mencegah jangkitan pelbagai jenis penyakit.
  8. Risiko kanser Flavonoids yang terkandung di dalam anggur bertindak sebagai antioksidan yang melawan kanser. Anthocyanins and proanthocyanidins yang ada di dalam anggur juga bertindak mengurangkan risiko pertumbuhan kanser.



please Like Hafiz360 for more info *click on above picture


Wednesday, July 27, 2011

petang tadi

petang tadi, ibu dan ayah duduk di sofa sambil menonton televisyen

#babak 1

"awak ni, ade je tak kene kalau cerita melayu", balas ibu kepada komentar-komentar ayah yang sememangnya anti terhadap drama-drama melayu

#babak 2

"alang *nama panggilan saya dirumah, nanti awak orderkan ibu macarons, ibu ada nampak dekat facebook awak", ibu

"ibu tengok yang mana 1?", saya

"dekat facebook awak la, yang nama smooch tu, tapi nama dia macrons sebenarnya, makanan orang putih tu, orang sini dah pandai buat, dia pakai telur putih", terang ibu panjang

"itu makaroni kot", celah ayah

macam-macam


please Like Hafiz360 for more info *click on above picture

Tuesday, July 26, 2011

minggu ini

dilanda sakit kepala, sebab tak basuh rambut few days kot, ke banyak tido?, haha, tiba-tiba rasa nak menulis lak, week lepas saya takde job, hari sabtu SN jemput tengok ZTP(Zero to Pro 4), seronok tengok kacuk/khairul hazwan bagi talk, impress dengan portfolio dia dan skill dia handle kelas, dalam masa yang sama sempat saya promote CHOC CHIP dekat fasi-fasi, berjaya jugak la jual 6, 7 balang, $$$

Ahad saya keluar dengan riziana+farah, riziana ni one of my bestfriend since sekolah, saya belanja dia makan dekat the apartment the curve sempena birthday dia yang jatuh masa "bersih", kira belated birthday la, the food was so-so, saya teringin makan salmon, kali ni tersilap order lagi, hari tu dekat delicious salah order gak, salmon kali ni masak ala-ala chinese food siap ada kailan, sape tahu mana ada salmon yang sedap?, riziana makan chicken in the bag, farah makan chicken jugak, lupa nama dia and we order chicken spaghety, harga pulak, standart lah harga-harga kedai macam tu, ingatkan nak tengok cerita "awek aku pontianak", tapi takde pulak, malam lepak bestari layan indomee daging, padahal perut dah penuh

Isnin paling banyak bende nak buat, tengahari pergi wangsa maju, settlekan urusan "redemption unit" client *dulu saya pernah berjinak dengan unitrust, dia dah untung lebih dari 10% dari pelaburan dia, tapi dia nak redeem sebab nak beli kereta, lepas tu terus ke plaza damas, ambil baju dekat butik Lynda Rahim Kuala Lumpur, baju tu nak digunakan untuk workshop di SNAP by Saiful Nang, big thanks to kak lynda for the sponsor, *sponsor wedding saya boleh? lol, lepas tu terus pecut ke puchong hantar baju-baju yang bernilai hampir puluhan ribu tu, sambil tu sempat jamu peserta kursus dengan CHOC CHIP, dapat 5, 6 balang tempahan lagi, $$$, sepatutnya petang tu ada 1 lagi appointment tapi saya cancelkan

dah tulis-tulis entry ni tiba-tiba terfikir "pasai apa saya buat entry ni?", cis! sebab kepala pening kot, tak jugak, memang nak menulis since ada masa terluang, sambil-sambil tu delete email dan berfacebook, dapat jugak review pasal the apartment+thanks kak lynda for the sponsor

oh ye, ni salah satu sebab saya tulis entry ni, nak mempromote bisnes hari raya saya, CHOC CHIP! nyummmehhh!


please Like Hafiz360 for more info *click on above picture

Thursday, July 21, 2011

facebook

sila klik ikon diatas

dalam beberapa tahun ni, seiring dengan tahap ke-relevanan facebook, ramai personaliti akan lahir, tidak kira dalam bidang apa, seni, perniagaan, politik, sukan dll, facebook mempunyai tool yang magik dan unik menghubungkan sesuatu dengan sesuatu/seseorang dengan seseorang dengan maha-cepat, untuk yang berniaga ini merupakan peluang keemasan untuk anda, mahu tak mahu/malu tak malu sahaja

*tidak hairan jika satu hari ketika mendaftar kelahiran atau memohon apa-apa applikasi, ada kolum bertanyakan "nama facebook"

Wednesday, July 20, 2011

URIC ASID


semalam selepas je job shoot kuih dari pukul 12.45 sampai pukul 5 kaki terus flat, bukan badan tapi kaki, sebenarnya dah start sakit dari hari ahad, cuma semalam terlebih pakai, pagi tadi saya ambil keputusan pergi DEMC, buat fully check up, so after maghrib semalam terus "puasa makan" then tido

ini bukan kali pertama buat check up kaki since sakit ni datang bermusim, tak sure apa sebab dia, either tersalah makan atau luka dalaman, after check up doktor kata takde kene mengena dengan gout dan tulang ok je, cuma next appointment nak check for ligamen, memang saya ada perasan kaki ni tak boleh terhentak atau terlompat berlebihan, nanti sakit tu datang, tengok la camne in next appointment, hope everything ok, yang penting bukan gout dan kolestrol/gula/buah pinggang in a good condition cuma URIC ASID je bacaan melebihi bacaan normal tapi belum masuk kategori gout lagi

URIC ASID meningkat akibat pengambilan protein yang berlebihan, actually memang masuk akal, sebabnya saya dah lebih setahun setengah tak ambil nasi, tapi saya tak jaga pemakanan dengan betul, saya hanya makan lauk dan makanan selain nasi, nasi kan antara sumber utama karbohidrat, itu yang URIC ASID berlebihan, since dah tau after this kene lah berjaga-jaga, kena banyakkan sayur dan buah-buah. seafood, ayam, daging kena kurangkan, nasi? selagi boleh elak, saya elak, tapi tak kurus pun

Tuesday, July 19, 2011

dulu saya pernah nak jadi artis



halwa telinga dan mata, just nak share something, dulu waktu study dekat PSIS, setiap kali english week akan diadakan "poly idol", saya join dari sem 5 sampai sem 7*repeat sem, setiap kali join kawan-kawan akan back up main gitar, cuma masa sem 6 masuk as a group, ala-ala vocal group, dan setiap kali join budak-budak kelas turun ramai-ramai bagi support, siap buat banner bagai, lagi-lagi si fad dgn mieja, siap tampal flyers satu poli canang yang saya menang, macam pilihanraya, layankan je, masa sem 6 je menang tempat kedua, sem 5 dgn sem 7 juara, thanks to daeng, jiwa and friends for guitar, intan and nami for back-up vocal, mashi, syiro, emon, my vocal group masa sem 6, actually markah kitaorang seri dengan juara, tp dia menang sebab dia solo, saya punya performace ala-ala style lagu ni la*adelah sikit

*apa jadi pada kumpulan kacang ek? lol

Monday, July 18, 2011

Perfect Two - Auburn



Verse1
You can be the peanut butter to my jelly
You can be the butterflies I feel in my belly
You can be the captain
And I can be your first mate
You can be the chills that I feel on our first date
You can be the hero
And I can be your sidekick
You can be the tear That I cry if we ever split
You can be the rain from the cloud when it's stormin'
Or u can be the sun when it shines in the mornin'

Chorus
Don't know if I could ever be Without you
'Cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see That we're all we need
Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

Cause you're the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two
We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

Verse 2
You can be the prince and I can be your princess
You can be the sweet tooth I can be the dentist
You can be the shoes and I can be the laces
You can be the heart that I spill on the pages
You can be the vodka and I can be the chaser
You can be the pencil and I can be the paper
You can be as cold as the winter weather
But I don't care as long as were together

Chorus
Don't know if I could ever be
Without you 'cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need
Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

Cause your the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two
We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

Verse 3
You know that I'll never doubt ya
And you know that I think about ya
And you know I can't live without ya
I love the way that you smile
And maybe in just a while
I can see me walk down the aisle

Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry
Cause your the one for me (for me)
And I'm the one for you (for u)
U take the both of us (of us)
And were the perfect two
Were the perfect two
Were the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two(yeah, yeah)

*saja membanyakkan entry, tapi lagu ni mmg best pun :)

Sunday, July 17, 2011

so?


semalam satu hari saya flat akibat job jumaat dan sabtu, client sungguh seronok dilayan, pengantin perempuan pantang nampak kamera, saya pula tengah asah skil ber-freelensing

sejak sabtu hari tu saya jadi morning person, pagi-pagi lagi dah bangun, hari ni asalnya kene teman ayuni*adik pergi KL dengan "kawan" dia, nak cari baju melayu katanya, tapi saya ada masalah la pasal jalan kat KL, karang sesat tak tentu pasal, dah la kawan dia tu mai dari Singapore, memburukkan lagi keadaan kaki pula sakit, sakit "bermusim"

so pagi ni saya decide teman ayuni dan "kawan" dia pergi breakfast then balik rumah, what i had for breakfast? laksam 1+ayuni punya tak habis, teh o ais+milo ais ayuni yang tak habis, so now u know why ayuni je yang kurus antara kami bertiga*me and my two sister yang join so called "diet program" last year

pastu balik rumah terjelepuk atas tilam, bukak laptop, facebook sikit, edit gambar sikit, then tido je lebih, so?

*yoga mat/workout mat ni dah nak dekat 3 bulan beli tapi tak guna-guna

Saturday, July 2, 2011

SEPAH Maharaja Lawak final 2011


harap-harap lepas ni sepah hasilkan lawak yang best-best lagi, Hidup Sepah!