Followers

Wednesday, April 4, 2012

Vietnam 2012 "The Untold Story"

elok-elok dah tido awal bole pulak terjaga at 3pm, today was a hectic day woot! 1stly mmg x cukup tido, yesterday kene select new set of wedding photo for "shoot & burn" client sebab ada appointment belah malamnya, belah petang pulak ayuni ada biz appointment dekat batu cave, so memang dah plan sesampai je batu cave nak tidur dalam kereta, 3 jam saya tidur dalam kereta sebelum bergegas ke empire mall subang jaya, Alhamdulillah 3 jam tidur tu cukup, mungkin kesan dari pekena bercawan2 kopi masa select photo, selalunya after 3 jam tido pun masih flat badan ni

after a while baru hari ni ade mood dan ketika untuk menulis pasal Vietnam, buat yang masih tak tahu pertengahan bulan march yang lalu sekali lagi saya ditugaskan untuk cover business trip *after Hong Kong trip last year, what is interesting about Vietnam?

Suprisingly Vietnam berjaya menambat hati saya melalui budaya & sejarahnya, keunikan bandar yang dipenuhi lautan motorsikal yang tidak berkiblatkan "traffic light" di hampir semua jalan-jalan di tengah bandaraya, kepadatan penduduk yang rata-rata memilih motorsikal sebagai pengangkutan utama menghalang kepada penggunaan "traffic light", bayangkan dalam satu-satu masa motorsikal bersimpang-siur, ada yang mahu ke kanan, ada yang mahu ke kiri, dan ada yang mahu terus, kita yang melihat pula yang "cuak"

Vietnam sememangnya berpotensi menjadi pusat pelancongan yang mendatangkan pulangan lumayan, jika Vietnam lebih mensasarkan industri pelancongan kepada pelancong-pelancong dari Malaysia yang sememangnya gemar membeli-belah di Vietnam pasti pulangan dari industri ini berlipat kali ganda, bayangkan sepanjang empat hari berada di Vietnam, empat kali kami singgah di Ben Then untuk membeli belah kain, Ben Then merupakan pasar yang menjual kain, pakaian, batu perhiasan/barang kemas, barang basah dan macam-macam lagi, tapi ini ada satu tips, menurut peserta rombongan pasar "Little China" juga menjual barang seperti barang-barang di Ben Than tapi dengan harga yang lebih murah TAPI agak sukar berurusan dia Little China kerana peniaga disini tidak tahu bertutur dalam bahasa english mahupun bahasa melayu

Bahasa melayu? jangan terkejut kebanyakan peniaga di pasar Ben Then boleh berbahasa melayu walaupun sesetengahnya dalam slang indonesia dan jika ke pasar malam berdekatan dengan Ben Then ada peniaga yang berasal dari Malaysia dan Indonesia

berbeza dengan trip Hong Kong sebelum ini, kali ni saya diberikan bilik seorang, tiada pihak kedua mahupun ketiga *di Hong Kong berkongsi dengan urusetia, sepanjang empat hari disana badan yang letih setiap kali berjalan/mengambil gambar hilang serta merta bila buka pintu bilik yang sentiasa di kemas oleh "room service", ada dua katil ber-size super-single tapi tidur sorang-sorang, before tido mandi puas-puas/berendam bath tub, buat air teh then tengok tv sampai terlelap, heaven!

what else? rasanya penduduk vietnam perlu lebih terbuka dan lebih meraikan kedatangan pelancong luar, sebelum itu rasanya ramai yang sedia maklum Vietnam terlibat dengan perang untuk tempoh yang agak panjang, rasanya trauma dan perasaan benci terhadap orang asing masih menebal, kesempatan berkunjung ke muzium perang dan Cucci Tunnel sedikit sebanyak dapat memahami dan mendalami penderitaan rakyat "terdahulu" di Vietnam, kagum dengan semangat mereka menghadapi saat-saat getir peperangan, saya bukanlah penggemar sejarah tapi "semangat perjuangan" rakyat Vietnam dapat dihidu melalui pancaindera, semoga semangat ini tidak pupus akibat pembangunan teknologi dan kesenangan serta kemudahan yang dinikmati generasi terkini

last but not least, tips ini sangat penting lagi-lagi jika anda berada di "market-market" di Vietnam dan kawasan tumpuan pelancong

"beg kalau letak depan kita punya, letak belakang orang lain punya!", sendiri mau ingat


Click sini untuk gambar-gambar semasa trip Vietnam 2012

4 comments:

Anonymous said...

I am sure this post has touched all the internet users,
its really really nice article on building up new blog.


Here is my weblog ... oakleysale-shop.com

Anonymous said...

I used to be suggested this website by my cousin.
I am no longer positive whether this post is written by
means of him as no one else understand such detailed approximately my difficulty.
You are incredible! Thanks!

My web-site - www.rayban1stoutlet.com

Anonymous said...

Great blog you have here.. It's difficult to find high quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate people like you! Take care!!

Stop by my webpage; オークリーメガネ

Anonymous said...

Hello everyone, it's my first pay a visit at this website, and post is in fact fruitful in favor of me, keep up posting such articles.

Feel free to surf to my web-site: オークリー ゴーグル