Followers

Monday, April 21, 2008

PERSUIT OF HAPPINESS





hpp ho!

PERSUIT OF HAPPINESS, entry ni menunjukkan yang aku ni x 'up to date', hahahaa, after 2 years baru aku 'berkesempatan tgk movie ni', aku jenis suke tgk wayang gak tp x selalu, x hardcore, so baru tadi, mase tgh layan chanel HBO,aku tekan info, next movie cerite ni lak, woooo, act mmg aku tunggu movie ni kat HBO, nak cr dvd memang malas la, so sambil2 do some photo editing, aku layan movie ni, xyah wat sinopsis kot sebab semua orang dah tau, movie ni base on real story, seorang ayah, CHRIS GARDNER yg struggle for their family life, kesusahan, kepayahan nak hidup senang, pelakon utama film ni WILL SMITH ngan anak dia JADEN SMITH, yang aku tertarik dengan cerita ni sebab cerita ni lebih dari sekadar movie, ade macam2 maksud tersirat mengenai kehidupan, kepercayaan pada diri, mengejar impian dengan bersungguh-sungguh, movie ni membawa kita kepada perjalanan seseorang yang pada awalnya 'NOBODY' become 'SOMEBODY', dier bersungguh bukan sikit-sikit, kesungguhan dier MATI-MATIAN, dekat street berlari-lari semata-mata nak kejarkan meeting dan walaupun terpaksa berpakaian kotor utk ke interview tp berbekalkan keyakinan dan kesungguhan nak capai cita2 dan nak bina BETTER LIFE dia sanggup, selain itu yang aku nampak dalam movie ni dier, walaupun anak dier masih kecil tapi dier dah didik anak dier untuk jadi hebat, kecik2 dah tanya anak dier pasal berapa banyak PLANET kat dunia? and so on. Sedih dan teharu bila tengok akhirnye dia berjaya, gileee laaaa, aku yang tgk pun rase macam dapat semangat, bile kite xde ape-ape harta dan jika kite bersungguh-sungguh untuk membina kehidupan yang lebih baik pasti kite BOLEH, xde tapi-tapi, hahahhaahha, dan BERSUNGGUH-SUNGGUH dalam konteks movie ni bukan bersungguh2, tapi X-TRA bersungguh, walau kene tido kat jalanan, walau asik kene halau dengan tuan rumah, dan pasti nye dalam movie ni ANAK dier adalah COURAGE terbesar utk dia lakukan semua itu, dan dia ada cakap 'JGN BIARKAN ORANG LAIN CAKAP KITE X BOLEH LAKUKANNYA', mmg banyak nilai2 yang boleh kite apply dalam hidup kite, even sebenarnya kite pun lalui kehidupan yang sama macam dia, cuma depands on us nak better life or not, if we dah satisfy with our current life, just duduk diam je laa, tapi kalo ada kesedaran nak hidup lebih senang, lebih sempurna, bukan utk kita, tapi untuk semua org especially org2 yang kita sayang kite pasti lakukan SOMETHING, x terkira nilai2 dalam movie ni,kalo lah aku apply dalam hidup aku mesti aku boleh berjaya, TAPI itulah manusia bile kite dalam keadaan susah, bile dah jatuh baru la ingat nak BANGKIT, kalo x duduk diam je lahhh, bagi ANAK2 yang masih makan pakai PARENTS yang jaga lagi lah lom ade kesedaran, sebenarnya semua tu depands on us, KITE pun boleh, AKU pun boleh, xde sape yang x boleh, 'ORANG LAIN BOLEH KENAPE KITE XLEH PULAK?' kan???? so bagi kite yang masih awal lagi untuk sedar semua ni, buat lah something, plan lah something, 5years plan ke, 10 years plan ke, at least kite masih berpeluang MERENCANAKAN kehidupan kite, bukan bile kite dah SEMPIT mase umur 40 nanti baru nak sedar, bak kata NABIL raja lawak, bukan 'LU PIKIRLAH SENDIRI' tapi 'SAMA-SAMALAH KITA PIKIR!!!', weeeeeeee:)

No comments: